FIVE DAY PRE-CONGRESS TOUR

Back Home

Five Day Tour- Farming systems in Central highlands and Livestock/Wildlife integration in the northern Savannah grasslands/rangelands


This tour will expose delegates to the farming systems of the Central highlands, and on the efforts being made towards sustainable management of wildlife within and outside the protected areas through the "community conservancy approach". Later delegates will learn about the Kenya Boran cattle at one of the Government run beef ranches, management challenges surrounding one  of Kenya' Great Rift Valley lakes and dairy research work by the Kenya Agricultural and Livestock Research Organization at Naivasha. The tour covers approximately 850 Km from Nairobi, through the Central highlands to the high potential rangelands and back to Nairobi. 

The price of the tour will cover the costs of accommodation, transportation, entry fees into parks and museums, an information booklet and meals (breakfast and lunches). Please note that delegates will be required to cater for their evening meals (dinner). 

The 5 days' tours, scheduled from 19th to 23rd October 2020, will be full of adventure and learning

A detailed overview of the 5-Day Tour will be available soon.


The 5-Day Tour Itinerary 



DAY 1 - 19TH OCTOBER 2020



Stop Over

ROUTE - Nairobi- Makuyu

Area of Interest - Kakuzi - commercial farm

Forage production; Beef cattle finishing; Forestry; Coffee and pineapple production.

*
Place for refreshing and buying traditional artifacts.



  • Departure time - 06:00 am
  • Traveling time - 1.5 hrs
  • Arrival - 08:00 am
  • Stop over time - 2 hrs
Kakuzi - commercial farm 
? Kakuzi Commercial Farm




ROUTE - Makuyu-Karatina

Area of Interest - Karatina

Small scale farming (coffee farming); one of the largest markets in horticultural crops; Kibirigwi small scale irrigation.


  • Departure time - 10:00 am
  • Traveling time - 1 hr
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 11:00 am
Karatina 
? The Standard Digital Kenya
Coffee-Cherries



L U N C H   B R E A K AT CHAKA RANCH- 12 : 00 PM - 02 : 00 PM 

Wildlife and history talk - Scouts movement; Queen Elizabeth



ROUTE - Chaka ranch- Naru Moru

Area of Interest - Naru Moru

Large scale farming - Conservation farming of wheat - minimum till.


  • Departure time - 02:00 pm
  • Traveling time - 30 min
  • Stop over time - 1 hrs
  • Arrival - 02:30 pm
Naru Moru
? The Standard Digital Kenya


DAY 2 - 20TH OCTOBER 2020


Stop Over


BREAKFAST - 05 : 00 AM - 06 : 30 AM 



ROUTE - Sweet Waters- Ol Pajeta ranch

Area of Interest - Sweet Waters

Mountain gorillas

*Visit Gorilla Sanctuary
 at 9 am


  • Departure time - 08:00 am
  • Traveling time - 30 min 
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 08:30 am
Sweet Waters
? Ol Pajeta Conservancy




ROUTE - Sweet Waters- Ol Pajeta ranch

Area of Interest - Ol Pejeta ranch  

Large scale beef productionwildlife/livestock interaction; beef value chain; abattoirs; export of livestock embryo - Borana and big horned Ankole; livestock fattening program



  • Departure time - 09:30 am
  • Traveling time - 30 min
  • Stop over time - 3 hr
  • Arrival - 10:00 am
Ol Pejeta ranch
? Ol Pajeta Conservancy



L U N C H   B R E A K at Ol Pejeta 01 : 00 PM - 02 : 00 PM 



AREA OF INTEREST  - Small scale farms bordering Ol Pejeta-Sweet waters conservancies

Wildlife/livestock interaction; possibility of having community talks on livestock/wildlife interactions arrive in the rangelands

Discussions with farmers; plan for gift of appreciation to farmers.


  • Departure time - 02:00 pm
  • Traveling time - 30 min
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 02:30 pm
? Ol Pajeta Conservancy




ROUTE Sweet-waters - Isiolo

Area of Interest - Isiolo 

A frontier town to the rangelands in Kenya; Conversion of rangelands to crop farming.


  • Departure time - 03:30 pm
  • Traveling time - 90 min
  • Arrival - 05:00 pm
Isiolo Town
? the-start.co.ke


DAY 3 - 21ST OCTOBER 2020



Stop Over


BREAKFAST - 07 : 00 AM - 08 : 00 AM 



ROUTE - Bomen Hotel - Isiolo to Lewa Conservancy

Area of Interest - Lewa Wildlife conservancy

Wildlife - giraffes, buffaloes, antelopes, cheetahs; bird watching; savanna grasslands


  • Departure time - 08:00 am
  • Traveling time - 90 min
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 08:30 am
Lewa Wildlife conservancy

elewanacollection.com






ROUTE - Lewa Conservancy

Area of Interest - Lewa

History of wildlife conservancy; land use change - ranching to conservancies; challenges and opportunities; Northern Rangelands Trust work.

* Organized talk from the host; optional dawn game drives.

  • Departure time - 08:30 am
  • Traveling time - 0
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 09:30 am
Lewa




ROUTE - Drive through Lewa - Illingwesi community
 
Area of Interest - ILLINGWESI COMMUNITY

Wildlife - giraffes, buffaloes, antelopes, cheetahs; bird watching; savanna grasslands; land use zones; pastoral settlements.

* Guide will talk on the conservancy as we drive along.



  • Departure time - 09:30 am
  • Traveling time - 2.5 hrs
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 12:00 pm
ILLINGWESI COMMUNITY
Africa Travel Resource
Beyond Kenya Safaris 



L U N C H   B R E A K at Illingwesi  lodge 12 : 00 PM - 01 : 00 PM 



ROUTE - Drive through Lewa - Illingwesi community 


Area of Interest - ILLINGWESI COMMUNITY

Pastoral community conservancy model - opportunities and challenges for the local Samburu community and wildlife conservation.



  • Departure time - 01:00 pm
  • Traveling time - 0 hrs
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 02:00 pm
ILLINGWESI COMMUNITY
? Daily Nation

? genteel.co.ke





ROUTE - Illingwesi - Nanyuki

Area of Interest Loldaiga and Rumuruti

Large scale wheat farming activities with integration with livestock in Loldaiga and Rumuruti; Greenhouse farming; Land sub-division. 



  • Departure time - 02:30 pm
  • Traveling time - 1.5 hrs
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 05:00 pm
Loldaiga and Rumuruti 
? www.lolldaiga.com


DAY 4 - 22ND OCTOBER 2020



Stop Over


BREAKFAST - 07 : 00 AM - 08 : 00 AM 



ROUTE - Nanyuki Sportsman Hotel - Mutara ranch

Area of Interest - Mutara ranch

Government owned and managed beef production ranch - Boran cattle anda Red Masai sheep

* Red Maasai is endangered though highly adapted; Boran a good source of breeding material

  • Departure time - 08:00 am
  • Traveling time - 1 hrs
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 09:00 am
Mutara ranch




ROUTE - Mutara- Nyahururu

AREA OF INTEREST - NYAHURURU 

Beautiful sceneries 


  • Departure time - 10:00 am
  • Traveling time - 2 hrs
  • Arrival - 12:00 pm
Nyahururu

? Culture Trip 




L U N C H   B R E A K at Lunch at Thompson falls Nyahururu 12 : 00 PM - 01 : 00 PM

 

ROUTE - Nyahururu - Thompson falls

Area of Interest - Thompson falls

Scenic view of Thompson falls


  • Departure time - 1:00 pm
  • Traveling time - 0 hrs
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 02:00 pm
Thompson falls? tripadvisor.com




ROUTE - Nyahururu - Nakuru

Area of InterestNakuru

History of white settlers farming; changes in land use - large scale to small scale; scenic drop into the rift valley; Menengai crater


  • Departure time - 02:00 pm
  • Traveling time - 1.5 hrs
  • Arrival - 04:30 pm
  • Stop over time - 1 hr

? magical Kenya



DAY 5 - 23RD OCTOBER 2020



Stop Over


BREAKFAST - 07 : 00 AM - 08 : 00 AM 



ROUTE - Nakuru - Lake Elementaita national park

Area of Interest - L. Elementaita National Park

Elmentaita - Masaai word muteita, meaning "dust place", a reference to the dryness and dustiness of the area; protected due to its bird life fame - home to the greater flamingos; named as one of the heritage sites by UNESCO; "Kekopey" hot springs ? breeding site for Tilapia grahami breed; popular for bathing - the local Maasai claim that it can cure AIDS; fishing grounds for night herons and pelicans; next to it is the Kariandusi historical sites for the cradle of mankind.

* Game drive and talk; tea break by the lake with the flamingos.

  • Departure time - 08:00 am
  • Traveling time - 1 hr
  • Arrival - 09:00 am
  • Stop over time - 3 hrs
L. Elementaita National Park
? tripadvisor.com



L U N C H   B R E A K 12 : 00 PM - 01 : 00 PM 



ROUTE - L. Elementaita- Naivasha

Area of Interest - KALRO Dairy Research institute

KALROs cutting edge research in dairy production; Sahiwal breed satellite herd and research. This is the only Sahiwal herd outside its native Pakistan.

  • Departure time - 01:00 pm
  • Traveling time - 30 min
  • Arrival - 01:30 pm
  • Stop over time - 1 hrs
KALRO Dairy Research institute




Area of Interest - Delamere farm.

*Refreshments

Stop over time - 30 min

Delamere shop
? one2one Services 




ROUTE - Delamere farm-Nairobi

Area of Interest - Rift valley view point

Great Rift valley bird eye-view; farming activities - former large scale settler farms; dormant Mt. Longonot crater

  • Departure time - 03:00 pm
  • Traveling time - 2 hrs
  • Arrival - 05:30 pm
  • Stop over time - 30 min
Rift valley view point




RIFT-VALLEY VIEW POINT -  NAIROBI 

END OF FIVE DAY TOUR.






KARIBU KENYA (WELCOME TO KENYA) 
#MagicalKenya - Embrace The Magic of Kenya

The 5-Day Tour Map. 



? Magical Kenya