Mid Congress Tour

Back Home

On Wednesday 28th registered delegates (including student and accompanying persons) will be able to go on one of the thirteen different mid-congress tours. All tours will depart from Nairobi at a central place.

In the evening all delegates will be bused back to Nairobi for the cultural night, including dinner, at Bomas of Kenya.

When registering for the Congress, you will select which Mid-Congress Tour you want to be on. We advise that you register early if there is a particular tour that you want to be on. 

 A detailed overview of the Mid-Congress tours will be available soon. 

Mid Congress Itinerary


Route 1 : Nairobi - Naivasha

DepartureArrival Stop over Area of Interest Duration (traveling)Duration (Stop over)
Route 1 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am 07:30 am
Great Rift valley bird eye-view; farming activities - former large scale settler farms; dormant Mt. Longonot crater.
1.5 hrs 30 min
08:00 am09:00 pmMarula FarmLarge scale dairy and beef production; Organic products - honey; horticulture for local and export market; Delamere farm history.3 hr1.5 hr
11:00 am01:00 pm KALRO Dairy Research Institute
KALRO's cutting edge research in dairy production; Sahiwal breed satellite herd and research. This is the only Sahiwal herd outside its native Pakistan.
0 hrs2 hrs
02:00 pm
04:00 pm
Drive along the South lake road on the way back to Bomas of Kenya in Nairobi, through Mai Mahiu 
2 hrs2 hrs

Route 2 : Nairobi - Nairobi National Park

Departure Arrival Stop OverArea of Interest  
Duration (traveling)Duration (Stop over)

Route 2 map
(Click more options to view the larger map)


06:00  am 

07:00 am 

Nairobi National Park.

Nairobi is the capital city of Kenya. 

The Nairobi National Park - "The World's only Wildlife Capital" - was established in 1946 and is approximately 8 Km from the Nairobi City Center Business District.

Game drive - appreciate the Savannah ecosystem; see variety of wildlife including lions, elephants, buffaloes, giraffes; appreciate impact of the expansion of Nairobi City on the status of the national park; Wildlife Conservation Education Centre - lectures and video about wildlife; Safari Walk - highlights the variety of plants and animals native to Kenya, and their benefit to the country's population.

1 hr8 hrs


Animal orphanage
Animal Orphanage, founded in 1963 with the purpose of saving orphaned elephants and rhinos and releasing them back into the wild.


Drive from Animal Orphanage to Bomas of Kenya 




Route 3 : Nairobi - ILRI Campus Kiambu

Departure
Arrival Stop OverArea of Interest  
Duration (traveling)

Duration (Stop over) 

Route 3 map
(Click more options to view the larger map)
07:00 am 08:00 am ILRI Livestock Research
ILRI work on global livestock research; walk through ILRI campus - Mazingira Centre – research on Livestock GHG emissions research; land use change dynamics; environmental impact of livestock production; BioSciences Eastern and Central Africa (BecA-ILRI Hub) - biotechnology research; Technological advancements - drone mapping.
1 hr2 hrs
10:30 am 11:30 amGithunguri Dairies
Successful dairy cooperative movement; market for small scale milk producers; started with 31 small scale farmers in 1961, has since grown to over 23,000 small scale farmers in membership; invest in capacity building of its members on dairy production and product management; processing milk and supplies most parts of the country.
1 hr1 hr


Small scale farmer
This farming households supply the Nairobi city with milk and also the formal dairy industry; fodder production initiatives.
0 hrs 1 hr
01:30 pm 02:30 pmSmall scale farmerAs above
1 hr


Small scale farmerAs above
1 hr


Drive from Githunguri Dairies to Bomas of Kenya




Route 4: Nairobi - Machakos Ranch

DepartureArrivalStop OverArea of InterestDuration (traveling)Duration (Stop over
Route 4 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am 07:30 am
Machakos ranch 
(private ranch)

The private ranch raises cattle and sheep on 15,000 acres of Savanna grassland; livestock-wildlife integration and inherent challenges. Cattle breeds kept are Boran and Sahiwal. The sheep breed kept are pure dorpers. The animals are grazed on natural pasture, though hay is also used during dry season. Wildlife species within the ranch include wildebeests, antelopes, gazelle and hyena.
1.5 hrs 2 hrs
09:30 am 10:00 amTea/Coffee break  

10:00 am 11:00 am
Konza ranch and surrounding small scale farms
Land use changes - subdivisions and land tenure issues; livelihood changes; savanna grasslands in Kapiti plains; history of cooperative ranch; land use changes and impact on wildlife.1 hr 1.5 hrs 
12:30 am 01:30 pmLunch
1 hr


Drive through the Katumani road to Bomas of Kenya


Route 5: Nairobi - Kitengela- Isinya


Departure

Arrival

Stop Over

Area of Interest
Duration (traveling)Duration (Stop over
Route 5 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am07:00 amKitengelaLand use changes - from pastoralism to other land uses - urbanization, encroachment of wildlife dispersal areas1 hr 0.5 hrs
07:00 am08:00 amOstrich 
and 
flower farms
Ostrich farmingflower farming; green houses 0.5 hr1 hr
09:00 am09:30 amIsinyaMaasai Rural Training Centre - ranching activities; leather processing0.5 hr1 hr
10:30 am 11:00 amTea/Coffee break 
0.5 hr
11:00 am 12:00 pmNeylan Farm
(Spray Farm)
Fodder production; invasive species; shrub encroachment1 hr1 hr
01:00 pm 02:00 pmLunch  Emberut Place

02:00 pm 05:00 pmDrive from Emberut to Bomas of Kenya


Route 6: Nairobi - Magadi


Departure

Arrival

Stop Over

Area of Interest
Duration (traveling)Duration (Stop over
Route 6 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am 07:30 amKekenyoike pasture production and slaughter house (green production)
The group will visit a Maasai clan that has integrated pasture production, beef production and marketing. The group runs a slaughter house which uses green energy and are now packing and retailing biogas from the slaughter waste.
1.5 hrs2 hrs
09:30 am 10:00 am
Tea/Coffee break 

0.5 hrs
10:00 am 10:30 am
The undulating landscapes behind the hill is surreal and dotted with authentic Maasai homesteads. The layout of a Maasai village is also unique in that the houses are lined in a circular pattern with the cows shed in the middle. The homestead is surrounded with a thorn fence as well as the cow pen to keep the lions away from their livestock. You will learn how the Maasai throw their clubs, make fire without match sticks and traditional archery.

2 hrs
12:30 pm01:30 pmLunch at Maasai village0.5 hrs1 hr
01:30 pm 03:30 pmDrive from Maasai Village to Bomas of Kenya 


Route 7: Nairobi - Machakos

DepartureArrivalStop OverArea of InterestDuration (traveling)Duration (Stop over
Route 7 map
(Click more options to view the larger map)
06:30 am 08:00 amKyalo farm 
Dairy production in arid areas 

2 hrs2 hrs 
10:00 am 10:30 amTea/Coffee break0.5 hrs0.5 hrs
10:30 am 11:00 amKALRO Katumani
Research on dry land crop farming and management of aflatoxin; KALRO Seed Unit0.5 hrs1 hr
12:00 pm01:00 pm
Small scale farmers - Wote route
Land and water conservation - immortalized in the book by Mary Tiffen, Michael Mortimore and Francis Gichuki 'More people, Less erosion.'
1 hr
01:00 pm02:00 pmLunch at Gardens Hotel
1 hr
02:00 pm 02:30 pmSmart Logistics CentreSocial enterprise in small holder product aggregation and marketing0.5 hrs1 hr
03:30 pm 04:30 pmDrive from Machakos to Bomas of Kenya
1 hr

Route 8: Nairobi - Kiboko

DepartureArrivalStop OverArea of Interest
Duration (traveling)

Duration (Stop over

Route 8 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am 08:30 amSultan Estate Commercial fodder farm; Kapiti plains.
2.5 hrs 1 hr
09:30 am 10:00 amMakasa Dairy farmThe farmer keeps a herd of Fleckvieh dairy cattle and Fleckvieh x Sahiwal crosses. He sells the milk locally at Makasa dairy outlet in Emali town along Nairobi-Mombasa Highway.0.5 hrs 1 hr
11:00 am 11:30 amTea/Coffee break 
0.5 hrs
11:30 am 12:30 pmKima EstateCooperative ranch - being subdivided 1 hr 1 hr
01:30 pm 02:30 pmPacked lunch

02:30 pm 04:30 pmDrive from Kima to Bomas of Kenya


Route 9: Nairobi -  Wote

DepartureArrivalStop OverArea of Interest
Duration (traveling)

Duration (Stop over

Route 9 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am 09:00 am
Visit a small scale farmer
Small scale dry land systems; challenges in  fodder production; land and water conservation; agro-silvopastoral systems3 hrs 1 hr
09:00 am12:00 pmWoteMango fruit processing factory and nearby mango farms
1 hr
12:00 pm01:00 pmLunch Wote -Acacia Resort
1 hr
01:00 pm04:00 pmDrive from Wote to Bomas of Kenya 3 hrs

Route 10: Nairobi -Yatta

DepartureArrivalStop Over
Area of Interest
Duration (traveling)Duration (Stop over

Route 10 map
(Click more options to view the larger map)
06: 00 am07:00 amKigwa farm
History of colonial settlement and coffee production in Central highlands and its evolution; value addition, organic farming, dairy.

1 hr1 hr
08:00 am 09:00 am
Del Monte Factory
The company was previously known as Kenya Canners, which formed in 1948. Del Monte Kenya was later renamed Del Monte Royal after control was acquired by two South African families who each owned a 30% share of the company. Cirio Del Monte Kenya owns over 10,000-acre (40 km²) pineapple plantation and employs approximately 6,000 workers. Approximately 60% of the workforce is female (estimate). The company operates in the cultivation, production, and canning of pineapple products. The company produces canned solid pineapple, juice concentrates, mill juice sugar and cattle feed. Kenya's largest single manufactured export is canned pineapple, and the country ranks among the top five pineapple exporters in the world, both of which feats are direct results of the company's existence and operations.
1 hr2 hrs
11:00 am11:30 amTea/coffee break Del Monte 

11:30 am 12:30 pmYatta


12:30 pm 01:30 pmLunch at Yatta 

01:30 pm 03:00 pmYatta
Yatta furrow where colonial legacy feeds villages


03:00 pm 05:00 pmDrive from Yatta via the Eastern and Southern by-pass to Bomas of Kenya


Route 11: Nairobi -  Olkaria - Hells Gate

DepartureArrivalStop OverArea of InterestDuration (traveling)Duration (Stop over

Route 11 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am 07:30 amRift valley view point by Mai Mahiu route
Great Rift valley bird eye-view; dormant crater for Mt. Longonot; Maasai grazing areas.



08:00 am10:00 amOlkaria Geothermal plant 

12:00 pm01:00 pm
packed lunch


01:00 pm03:00 pmHell's Gate National Park
"A Walk on the Wild Side." Named for the intense geothermal activity within its boundaries, the Hell's Gate National Park is a remarkable quarter of the Great Rift Valley. Spectacular scenery including the towering cliffs, water-gouged gorges, stark rock towers, scrub clad volcanoes and belching plumes of geothermal steam make it one of the most atmospheric Parks in Africa. Hell's Gate is an ideal venue for a day trip from Nairobi where, in addition to the bio-diversity that includes raptors, visitors can enjoy mountain biking, rock climbing and a natural spa. Hell's Gate National Park is named after a narrow break in the cliffs, once a tributary of a prehistoric lake that fed early humans in the Rift Valley. It received the name "Hell's Gate" by explorers Fisher and Thomson in 1883.  The park is equipped with three basic campsites and includes a Maasai Cultural Center, providing education about the Maasai tribe's culture and traditions.


03:00 pm05:00 pm
Drive from Olkaria to Bomas of Kenya



Route 12: Nairobi - Elementaita


Departure

Arrival

Stop Over
Area of InterestDuration (traveling)Duration (Stop over

Route 12 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am 07:00 amRift valley view point
Great Rift valley bird eye-view; dormant crater for Mt. Longonot; Maasai grazing areas.

1 hr0.5 hrs
07:30 am 10:00 amLake Elementaita

(greater flamingos)
Elmenteita - Masaai word muteita, meaning "dust place", a reference to the dryness and dustiness of the area; protected due to its bird life fame - home to the greater flamingos;  named as one of the heritage sites by UNESCO; "Kekopey" hot springs – breeding site for Tilapia grahami breed; popular for bathing - the local Maasai claim that it can cure AIDS; fishing grounds for night herons and pelicans.
2.5 hrs2 hrs
12:00 pm 01:00 pmKarindusi pre-historic site


1 hr
01:00 pm02:00 pmpacked lunch

02:30 pm 04:30 pmDrive from Karindusi pre-historic site to Bomas of Kenya


Route 13: Nairobi - Lanet

DepartureArrivalStop OverArea of InterestDuration (traveling)Duration (Stop over

Route 13 map
(Click more options to view the larger map)
06:00 am07:00 am
Rift valley View Point

Great Rift valley bird eye-view; dormant crater for Mt. Longonot; Maasai grazing areas.

1 hr0.5 hrs
07:30 am 09:30 amKALRO Lanet
Interact with scientists - research on Brachiaria grass and its support to smallholder dairy farms; Rhodes grass seed production; the improvement and utilization of the Boran breed for beef production; beef fattening in feedlots – natural pastures.
2 hrs2 hrs
11:30 am 12:00 pm
Lord Egerton castle 

Based on a 100-acre portion of land. Lord Egerton built the castle in 1938 and completed it in 1954. Lord Egerton built the castle for his bride to be after his fiancée turned down his wedding proposal arguing that the house (a six bedroom house) Lord Egerton back then was as small as a chicken cage. Lord Egerton was so heart-broken to extent he never married nor wanted to see any other lady. He went ahead and banned all ladies to his property.

The castle was constructed using imported materials and some local material from Njiru and Kedowa. Tiles and marble was imported from England and Italy. He used Indian workers to construct the castle. Lord Ergeton rested in 1958. Set in a pre-colonial farming within a small scale mixed dairy farming.

0.5 hrs2 hrs



Delemare Stop Shop

02:00 pm 05:00 pm
Drive from Delemare Stop Shop to Bomas of Kenya
3 hrs