Nine Day Tour - Multiple use of rangeland and grasslands ecosystems

The tour will take delegates through the savannah grasslands/rangelands to experience the different land use options at play, including ranching on the savannah and tourism in world class national parks. Role of research in sustainable management of these ecosystems for the benefit of mankind will be emphasized.

The 9 days’ tours, scheduled from 15th to 23rd October 2020, will be full of adventure and learning

 

A detailed overview of the 9-Day Tour will be available soon.

9-Day Tour Itinerary


DAY 1: 15th October 2020

Route

Departure

Arrival

Stop Over

Areas of Interest

Duration (Traveling)

Duration  (Stop over)

REMARKS

Kilimanjaro - Arusha

Arusha

Arusha is a major international diplomatic hub. It hosts the East African Community Secretariat.

1hr

1hrs

Night at Palace Hotel.

DAY 2: 16th October 2020

Arusha - Ngorongoro Crater

8:30am

12:30am

Ngorongoro Conservation Area

Its home to the vast, volcanic Ngorongoro Crater and “big 5” game (elephant, lion, leopard, buffalo, rhino). Huge herds of wildebeests and zebras traverse its plains during their annual migration. Livestock belonging to the semi-nomadic Maasai tribe graze alongside wild animals.

3hrs

1.5hrs

Night at Ngorongoro Serena Safari Lodge

 1:00pm

2:00pm

Lunch and dinner at Serena Safari Lodge

2:00pm

4:30pm

Ngorongoro Crater

Game drive in Ngorongoro conservation area.

7:00pm

9:00pm

Dinner

The delegates will have a bush dinner and a traditional cultural night.

DAY 3: 17th October 2020

Ngorongoro - Serengeti National park

8:00am

10.30am

Serengeti National Park

The Serengeti Wildebeest Migration is one of nature’s most amazing sights to behold. The Seregenti Wildebeest Migration is made up of vast herds of wildebeest, zebra and smaller herds of gazelle, eland and impala.

2.5hrs

2hrs

Night at Serengeti National Park at Serena Lodge.

12:30pm

1:30pm

Lunch

1:30pm

5:30pm

Serengeti National Park

Game drive in Serengeti National Park.

7:00pm

9:00pm

Dinner

After dinner the delegates will have a traditional cultural night/talk sessions.

DAY 4: 18th October 2020

Serengeti National Park

 

6:00am

 

1:00pm

Serengeti National Park

The Serengeti Wildebeest Migration is one of nature’s most amazing sights to behold. The Seregenti Wildebeest Migration is made up of vast herds of wildebeest, zebra and smaller herds of gazelle, eland and impala.

Night at Serengeti National Park at Serena Lodge

 1:00pm

 2:00pm

Lunch

 

2:00pm

 

4:30pm

Serengeti National Park

Game drive in Serengeti National Park.

 7:00pm

 9:00pm

Dinner

The delegates will have a bush dinner and a traditional cultural night.

DAY 5: 19th October 2020

Serengeti – Maasai Mara

 

8:00am

 

11:30am

Maasai Mara National Reserve

It is situated in south-west Kenya and is one of Africa’s Greatest Wildlife Reserves. Together with the Serengeti National Park in Tanzania it forms Africa’s most diverse, incredible and most spectacular eco-systems and possibly the world’s top safari big game viewing eco-system; Great wildebeest migration - seventh wonder of the world;

3.5hrs

 1.5hrs

Delegates will experience the Air Balloon excursions (optional at own cost - $ 450 dollars) viewing the great wildebeest migration; night out in Maasai Mara (optional at own cost).

 

1:00pm

 

2:00pm

Lunch at Maasai Mara National park.

Maasai Mara National Park

 

2:00pm

 

5:30pm

Maasai Mara National Park

Game drive in Maasai Mara National park.

 

7:00pm

 

9:00pm

Dinner

After dinner the delegates will have a traditional talk on Maasai culture.

Day 6 20th October 2020

Maasai Mara- Narok

8.00am

11.00am

Narok

Livelihood transition from crop agriculture into rangeland and pastoral Maasai grazing areas; group ranches; community conservancies; Maasai manyatta.

3hrs

Guided briefing with the delegates as they drive along

Narok Maasai Museum 

The Narok/Maa museum is located at the entrance of Narok town. The museum, opened to the public in 1996. The pictures and artefacts displayed at the museum serve to preserve the traditional culture of the Maasai and other Maa language speakers i.e. the Samburu of Samburu and Laikipia districts, Njemps of Baringo district and groups of the Ndorobo neighboring the Maasai of Narok and Kajiado Counties.

Briefing by the host on the Maasai Culture; delegates can buy souvenirs on the Maasai culture.

1.00pm

2.00pm

Lunch at Narok

Narok-Naivasha

2:00pm 

4:00pm

Naivasha

Maasai cultural homesteads; land use changes from pastoralism to agro-pastoralism (wheat farming); typical Maasai livestock markets.

Day 7: 21st October 2020

Naivasha - KALRO DRI

8.00am 

9:30am

KALRO Dairy Research Institute 

KALROs cutting edge research in dairy production; Sahiwal breed satellite herd and research. This is the only Sahiwal herd outside its native Pakistan; 

 

1.5hrs

KALRO DRI - Marula farm

9:30pm

11:00am

Marula Farm

Large scale dairy and beef production; Organic products - honey; horticulture for local and export market.

 

1.5hrs

Naivasha - Nyahururu

11.00am

1.00pm

Thompson Falls

Scenic view of Thompson falls.

1hr

2hrs

 1:00pm

 2:00pm

Lunch at Thompson Falls.

Nyahururu- Nanyuki

2:00pm

5:00pm

Nanyuki

Brief stop-overs along the route - Large scale farming – Conservation farming of wheat - minimum till; Night stay over at Sports Arms Hotel.

Day 8: 22nd October 2020

Nanyuki-Olpejeta ranch

8:00am

9:00am

Olpejeta Ranch

Large scale beef production; wildlife/livestock interaction; beef value chain; abbateours; export of livestock embryo - Borana and big horned Ankole; livestock fattening program.

30min

1.5hrs

Ol Pejeta

10.30am

11:00am

Mountain Gorilla Conservancy

Mountain gorillas.

30min

1hr

Visit Gorilla Sanctuary

Nanyuki - Mpala Research Centre

11.30pm

1.00pm

Mpala Research Centre

Scientific exchanges/presentations; Evening game drives; Night stay over at Mpala Research Centre.

 1hr

 

1:00pm

2:00pm

LUNCH

Lunch at Mpala Research Centre.

2.00pm

4.00pm

Mpala Research Centre. 

Scientific exchanges/presentations; Evening game drives; Night stay over at Mpala Research Centre.

Day 9: 23rd October 2020

Within Mpala

5.00am

9.00am

Mpala

Morning game drives, breakfast.

0

3hrs

Mpala- Nanyuki

10.00am

11.00am

Nanyuki

1hr

Nanyuki – Nairobi via Embu

1.00pm

2.00pm

 

Lunch

Embu- Nairobi

1.30pm

4.30pm

2.5hrs

 

 

The 9-Day Tour Map. 

View the route by zooming in and out using the plus and minus sign on the map. Click on more options to view the larger map.