5-Day Pre-Congress Tour - Farming systems in Central highlands and Livestock/Wildlife integration in the northern Savannah grasslands/rangelands

Back Home

This tour will expose delegates to the farming systems of the Central highlands, and on the efforts being made towards sustainable management of wildlife within and outside the protected areas through the "community conservancy approach". Later delegates will learn about the Kenya Boran cattle at one of the Government run beef ranches, management challenges surrounding one  of Kenya' Great Rift Valley lakes and dairy research work by the Kenya Agricultural and Livestock Research Organization at Naivasha. The tour covers approximately 850 Km from Nairobi, through the Central highlands to the high potential rangelands and back to Nairobi.

The price of the tour will cover the costs of accommodation, transportation, entry fees into parks and museums, an information booklet and meals (breakfast and lunches). Please note that delegates will be required to cater for their evening meals (dinner). The 5 day tour scheduled from 19th to 23rd October 2020, will be full of adventure and learning

A detailed overview of the 5-Day Tour will be available soon.



5-Day Tour Itinerary 


DAY 1 - 19TH OCTOBER 2020

ROUTE - Nairobi-Makuyu (Kakuzi farm)-Karatina-Chaka ranch-Naru Moru 


1) KAKUZI COMMERCIAL FARM

Forage production; Beef cattle finishing; Forestry; Coffee and pineapple production.

  • Departure time - 06:00 am 
  • Traveling time - 1.5 hrs 
  • Arrival - 08:00 am 
  • Stop over time - 2hrs




2) KARATINA

Small scale farming (coffee farming); one of the largest markets in horticultural crops; Kibirigwi small scale irrigation. 
  • Departure time - 10:00 am 
  • Traveling time - 1 hr 
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 11:00 am
  • Lunch break - 12:00 pm - 02:00 pm - wildlife and history talk - scouts movement; Queen Elizabeth


3) NARU MORU

Large scale farming - Conservation farming of wheat - minimum till.

  • Departure time - 02:00 pm 
  • Traveling time - 30 min 
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 02:30 pm


DAY 2 - 20TH OCTOBER 2020


ROUTE - Sweet waters -Ol pajeta ranch- Small scale farms -Sweet waters-Isiolo


1) SWEET WATERS
Mountain gorillas *Visit Gorilla Sanctuary at 9 am

  • Breakfast - 05:00 am -06:30 am
  • Departure time - 08:00 am 
  • Traveling time - 30 min 
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 08:30 am


2) OL PEJETA RANCH
Large scale beef productionwildlife/livestock interaction, beef value chain, abattoirs, export of livestock embryo - Borana and big horned Ankole, livestock fattening program.

  • Departure time - 09:30 am 
  • Traveling time - 30 min 
  • Stop over time - 3 hrs  
  • Arrival - 10:00 am
  • Lunch Break - 01:00 pm - 02:00 pm

3) SMALL SCALE FARMS BORDERING OL PEJETA -SWEET WATERS CONSERVANCIES

Wildlife/livestock interaction; possibility of having community talks on livestock/wildlife interactions arrive in the rangelands* Discussions with farmers; plan for gift of appreciation to farmers.

  • Departure time - 02:00 pm 
  • Traveling time - 30 min 
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 02:30 pm


4) ISIOLO
4) ISIOLO
 - A frontier town to the rangelands in Kenya; Conversion of rangelands to crop farming.
  • Departure time - 03:30 pm
  • Traveling time - 90 min 
  • Arrival time - 05:00 pm




DAY 3 - 21ST OCTOBER 2020

ROUTE - Bomen Hotel-Isiolo-Lewa Conservancy-Illingwesi Community-Nanyuki(Loldaiga and Rumuruti)


Wildlife - giraffes, buffaloes, antelopes, cheetahs; bird watching; savanna grasslands

  • Breakfast 07:00 am - 08:00 am
  • Departure time - 08:00 am 
  • Traveling time - 90 min 
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 08:30 am



2) LEWA
History of wildlife conservancy; land use change - ranching to conservancies; challenges and opportunities; Northern Rangelands Trust work.* Organized talk from the host; optional dawn game drives.

  • Departure time - 08:30 am
  • Traveling time - 0 hrs
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 09:30 am



Wildlife - giraffes, buffaloes, antelopes, cheetahs; bird watching; savanna grasslands; land use zones; pastoral settlements.
* Guide will talk on the conservancy as we drive along.
  • Departure time - 09:30 am
  • Traveling time - 2.5 hrs 
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 12:00 pm
  • Lunch Break 12:00 pm - 01:00 pm

4) ILLINGWESI COMMUNITY
Pastoral community conservancy model - opportunities and challenges for the local Samburu community and wildlife conservation.

  • Departure time - 01:00 pm 
  • Traveling time - 0 hrs 
  • Stop over time - 1 hr
  • Arrival - 02:00 pm


Large scale wheat farming activities with integration with livestock in Loldaiga and Rumuruti; Greenhouse farming; Land sub-division. 
  • Departure time - 02:30 pm 
  • Traveling time - 1.5 hrs 
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 05:00 pm



DAY 4 - 22ND OCTOBER 2020

ROUTE - NANYUKI - MUTARA RANCH - NYAHURURU -THOMPSON FALLS - NYAHURURU - NAKURU



1) MUTARA RANCH
1) MUTARA RANCH - 
Government owned and managed beef production ranch - Boran cattle anda Red Masai sheep
 * Red Maasai is endangered though highly adapted; Boran a good source of breeding material.
  • Breakfast 07:00 am - 08:00 am
  • Departure time - 08:00 am 
  • Traveling time - 1 hr 
  • Stop over  time -1 hr 
  • Arrival - 09:00 am

2) NYAHURURU

Beautiful scenery

  • Departure time - 10:00 am 
  • Traveling time - 2 hrs 
  • Arrival - 12:00 pm
  • Lunch Break 12:00 pmm - 01:00 pm


3) THOMPSON FALLS

Scenic view of Thompson falls
  • Departure time - 1:00 pm 
  • Traveling time - 0 hrs 
  • Stop over time - 1 hr 
  • Arrival - 02:00 pm


4) NAKURU

History of white settlers farming; changes in land use - large scale to small scale; scenic drop into the rift valley; Menengai crater
  • Departure time - 02:00 pm 
  • Traveling time - 1.5 hrs 
  • Arrival - 04:30 pm 
  • Stop over time - 1hr




DAY 5 - 23RD OCTOBER 2020

ROUTE - Nakuru-L.Elementaita National Park-Naivasha(KALRO DRI)-Delemere Shop-Rift-Valley View Point



1) L. ELEMENTAITA NATIONAL PARK

Elmentaita - Masaai word muteita, meaning "dust place", a reference to the dryness and dustiness of the area; protected due to its bird life fame - home to the greater flamingos; named as one of the heritage sites by UNESCO; "Kekopey" hot springs, breeding site for Tilapia grahami breed; popular for bathing - the local Maasai claim that it can cure AIDS; fishing grounds for night herons and pelicans; next to it is the Kariandusi historical sites for the cradle of mankind. * Game drive and talk; tea break by the lake with the flamingos.
  • Breakfast 07:00 am - 08:00 am
  • Departure time - 08:00 am 
  • Traveling time - 1 hr 
  • Arrival - 09:00 am 
  • Stop over time - 3 hrs
  • Lunch Break - 12:00 pm - 01:00 pm


KALROs cutting edge research in dairy production; Sahiwal breed satellite herd and research. This is the only Sahiwal herd outside its native Pakistan.
  • Departure time - 01:00 pm 
  • Traveling time - 30 min 
  • Arrival - 01:30 pm 
  • Stop over time - 1 hrs


3) DELAMERE FARM

 *Refreshments - Stop over time - 30 min




4)RIFT VALLEY VIEW POINT

Great Rift valley bird eye-view; farming activities - former large scale settler farms; dormant Mt. Longonot crater
  • Departure time - 03:00 pm 
  • Traveling time - 2 hrs 
  • Arrival - 05:30 pm 
  • Stop over time - 30 min


RIFT VALLEY VIEW POINT - NAIROBI - End of Five Day Tour.


5-Day Tour Map